Jsme skupina kreativních lidí s vlastní zkušeností s duševním onemocněním. Pořádáme a natáčíme besedy, rozhovory a reportáže se zajímavými lidmi nejen na téma duševního zdraví.

Studio 27 - Pjér la Šé'z - Týden s Pjérem - díl 1. - Pryč z města

  • Eliška Marie Košťálová
  • 1. 5. 2020
  • 0

Navštívili jsme Pjéra la Šé'ze v jeho lesní pracovně. Psychoterapeut, hudebník a myslitel odpovídá na otázky Břetislava Košťála. Podívejte se na 1. ze 7 dílů jejich rozhovoru.

Studio 27 - Pjér la Šé'z - Týden s Pjérem - díl 1. - Pryč z města - Dobrý den, vážení diváci, jsme na návštěvě u Pjéra la Šé'ze v jeho, dá se říci, pracovně?

- Dalo by se to tak klidně říct, je to pracovna.

- A můžu se zeptat, jak jste se tady na to místo dostal? Jak to probíhalo? Protože já si pamatuju, že jste ještě působil na Vinohradech ve vodárenské věži.

- Já jsem se sem přesunul, protože mě to ve městě už nebavilo. Město mi přijde jako nemocný prostor. A říkal jsem si, že když bych chtěl pomáhat lidem, aby se harmonizovali, tak že bych se měl nejdřív zharmonizovat já sám. A přijde mi, že na hlubinné rovině to ve městě vlastně už dneska není možné. Tak jsem se přesunul do přírody.

- To mi mluvíte trošku ze srdce. Já mám totiž poslední dobou podobné problémy. Taky to vnímám, bydlím v paneláku. Ve městě, v Praze. A taky se mi ve městě tak nějak hůř harmonizuje. Proto se snažím každou chvíli vypadnout někam do přírody nebo do lesa. Já bych se vás zeptal: daří se vám relaxovat? Nebo... jakým způsobem relaxujete, když máte moc práce?

- Přijde mi, že to je bonus za to, že jsem se přesunul do přírody. Protože tady se mi zdá, že termín relaxace už jde úplně na stranu. Že relaxaci potřebujete, když se dostanete do nějakého napětí. To se pak potřebujete uvolnit. Ale tady je příjemné, že řešíte reálné problémy. Jak sem vynosit dřevo, jak ho rozřezat, jak ho naštípat, jak sem dostat vodu a to je samo o sobě buď tak stresující, že se vrátíte zpátky do města nebo to začnete vnímat, jako něco, co vás kotví, co vás dostává do reality. Takže já bych řekl, že když jsem doma, tak relaxuju 24 hodin denně.