Jsme skupina kreativních lidí s vlastní zkušeností s duševním onemocněním. Pořádáme a natáčíme besedy, rozhovory a reportáže se zajímavými lidmi nejen na téma duševního zdraví.

#PEERpomaha - Léky a radost z intimity

  • Eliška Marie Košťálová
  • 13. 11. 2023
  • 0

Pro člověka s duševním onemocněním jsou léky často první a doživotní volbou. Ovšem díky nim často padá libido až do podzemních pater výškové budovy. Jak jej dostat zpět na heliport na střeše, odkud jedině se dá vzlétnout k slastným výšinám?

#PEERpomaha - Léky a radost z intimity

V prvním manželství pro mě byl po zamedikování sex za trest. Co by jiný za to dal, mít partnera, který je zdravý a sexuálně aktivní? Já sex nesnášela a vyhýbala se mu, jak jsem jen mohla. V depresi mi navíc nebyly příjemné ani dotyky, můj manžel naštěstí neměl rád líbání a tak jsem alespoň toho byla ušetřena. Byla jsem neustále unavená, často mě bolívala hlava a díky lékům jsem ztloustla natolik, že jsem se za sebe styděla.

Zvrat v této oblasti pro mě nastal až po rozvodu. To jsem z vlastní vůle vysadila léky a prošla si peklem psychózy. Ale jedno pozitivum to mělo. Dokázala jsem zase intenzivně cítit a vnímat. Při seznámení s mým nynějším manželem jsem se dokázala bez zábran oddat nádhernému milování a dokonale si ho užít. I jen letmé dotyky pro mne byly elektrizující a nadmíru vzrušující, našla jsem zálibu v líbání a společných intimních chvil jsem se nemohla dočkat.

Po nějaké době jsem musela zase přistoupit k braní léků a bála jsem se, že se situace bude opakovat. Hledala jsem proto cesty, jak si radost ze sexu a intimity uchovat. A hle, na něco jsem za tu dobu přišla.

Jednak si myslím, že opravdu zásadní je domluva s doktorem, abych nebyla přemedikovaná. Bez léků sice být nedokážu a vybírá si to svou daň, ale je v této situaci důležité jich brát jen potřebné množství. Takové vyladění medikace je bohužel někdy na dlouhé lokte, ale když se podaří, je to velká pomoc.

Druhá zásadní věc je důvěra a pochopení mezi partnery. Pokud mám pocit bezpodmínečného přijetí partnerem taková, jaká jsem, cítím se bezpečně a nestydím se za sebe ani když jsem díky lékům obtloustlá. To pak intimita dostává další, hlubší rozměr. Když vidím, že mě v mé odhalenosti přijímá můj muž bez podmínek, že si mě váží a miluje mně se vším všudy, je pro mne lehčí přijímat i sama sebe a být při milování odvážnější, hravější, vášnivější.

Taky jsem zjistila, jak moc při prožívání intimity pomáhá bdělé vědomí a ukotvení v těle v tady a teď. Když se soustředím na pocity v těle, na vnímání toho, co ve mně vyvolávají partnerovy dotyky, pohyby a taky třeba výraz očí, slast že spojení se prohlubuje a jsem schopná "přebít" i útlum způsobeny léky.

V neposlední řadě jsem začala cvičit ženskou tantru a hormonální jógu a to mi pomáhá pracovat pozitivním způsobem se svou sexuální energií a obnovit správnou funkci hormonální soustavy. Oboje má na milování nezanedbatelný vliv.

Takže pokud už berete léky "na hlavu" a sex si moc neužíváte, nevěšte hlavu. I s tím se dá pracovat. Existuje určitě daleko víc možností, než jsem tu uvedla. A požitek z intimity se může obnovit. Začněte třeba zlehka společným ploužákem v obýváku a prohlubováním vzájemné důvěry a uvidíte, kam vás to dovede...